Stickcafé igen
Välkommen till vårt Stickcafé i klubbhuset lördagen den 24 februari mellan klockan 13 och 16. Vi fixar fika. Du behöver inte vara erfaren i detta ämne, här finns det gott om handledare. 

Skogslund har ny ägare
Gården Skogslund som ligger längs vägen mellan Nyback och Svarttjärnet har fått ny ägare. Det är Katharina Segebade från Tyskland som tagit över fastigheten. Familjen känner Brevik väl då de äger två fastigheter i grannbyn Hälle. Skogslund har länge varit obebott och har ägts av lantbrukaren Kjell Gustafsson från Adolfsfors.

Gården har anor sedan 1850-talet men hade sina första boende här 1917. De som då bodde här var Olof Olsson och hans hustru Kajsa Eriksdotter. Familjen Smolman som kom till Skogslund 1933 var de sista fastboende på gården.
Fastigheten består förutom boningshuset av åtta hektar åker och skogsmark.

Idrottshistoria i Brevik 

Året var 1960. För trë år sedan hade idrottsföreningen i Brevik bildats. Arvika Nyheters reporter med signaturen Everton besökte då Brevik och skrev en artikel om de aktiva ungdomarna i byn. Läs artikeln genom att klicka här.​

Under Breviks SK tid från 1957 har Arvika Nyheter ofta bevakat de aktiviteter som klubben arrangerat. Framförallt har reportrarna varit trogna att uppmärksamma klubbens olika jubiléer. Vi har fått flera intressanta tidningsurklipp på föreningen. Klicka här för att ta del av 25 års idrottshistoria.​
.

Kontakta oss gärna

Om du gör iakttagelser om felaktigheter eller vill komplettera det material som finns här på hemsidan kan du kontakta Kjell Gustafsson. E-post: kjell@breviksbf.se. Du kan också ringa 070/3129503.

Brandels - en soldatsläkt från Brevik

Carl Viktor Brandel, som bodde i Väststuga i Brevik mellan 1917 och 1949, hade militärlivet i blodet. Han tog värvning 1899 och blev kvar fram till 1914.

Både hans far och hans farfar och ytterliga några släktingar hade varit militärer. Så militärlivet fanns mer eller mindre i blodet.

C V Brandel var son till underlöjtnanten Anders Brandel som tjänstgjorde vid Värmlands regemente i 32 år. Han slutade 1903 och hade länge varit underofficer men hade vid avskedet graden underlöjtnant. Anders far var Anders Bengtsson Brefält som var indelt soldat i Brevik östra mellan 1848 och 1874.

Läs mer om soldatsläkten Brandel genom att klicka här.

Skönbacka - massor av bilder

 

Vi har skapat en ny sida där vi samlar bilder från Skönbacka skola. Just nu ligger några skolkort på sidan, men vi tar gärna emot fler. 

 

I maj 1940 slog blixten ner i skolan och efter en kort stund var hela skolan övertänd. Nu följer ett flera år långt provisorium för skolbarnen från bl a Brevik. Läs mer om branden genom att klicka här

 

Måndagen den 27 maj 1940 skrev Arvika Nyheter om branden på Skönbacka. Läs artikeln genom att  klicka här.

 

Mysteriet Fritz kanske löst

Var tog han vägen - Fritz Henning Carlander på Skogsdalen i hemmanet Tostebol? Ryktena om vad som hände honom har varit många. Hade han varit utsatt för ett brott eller rymde han till Amerika? Vi tror att vi hittat en del av förklaringen, men fortfarande finns åtskilliga frågetecken.

Ryktena kring sonen Fritz gör gällande att han försvann spårlöst under de år som familjen bodde på Skogsdalen, d v s 1901-1911,  och att hans far skulle vara inblandad i sonens försvinnande.  Kanske var han till och med utsatt för ett brott?

I Sveriges dödbok hittar vi uppgiften att hans dödsdag är noterad till den 31 december 1924. Fritz skulle då ha varit 39 år gammal. Det är Jösse häradsrätt som fastställt dödsdagen och det sker 24 år senare  alltså 1948. Förklaringen var sannolikt att han varit försvunnen  i så många år. Var han kanske lösdrivare och att kyrkan inte hade grepp om var han befann sig.

Läs mer om mysteriet Fritz genom att klicka här.

Konstnären Olof Sundeman
Det dyker hela tiden upp bilder som vi inte tidigare sett. Den här bilden och ytterligare några fanns i Sonja Larssons kvarlåtenskap. Bilden sannolikt taget i slutet av 1950-talet möjligen i början av 1960-talet. Sundeman var verksamhet i Brevik mellan 1955 och 1964. Han avled 68 år gammal. 

Nytt år - bli medlem
För Breviks Bygdeförening är medlemmarna viktiga. Det är vår förhoppning att du som tidigare stött oss fortsatt vill vara medlem. Vi är också glada över nya Breviksvänner. Betala medlemsavgiften via Swish 1230970533 eller till vårt bankgiro 137-7035. Vår familjemedlemsavgift är 100 kronor per år. Individuellt medlemskap kostar 50 kronor, Välkomna till oss
 

Nya bilder från Nystuga
Vårt bildarkiv innehåller cirka 700 bilder. Alla får inte plats på vår hemsida. Då och då lägger vi till eller byter ut bilder. Du kan se de senaste tillskotten från gården Nystuga genom att klicka här. 
På den här bilden till höger Sven Vestlund i Nystuga född 1919 i Karlstad. Han kom till Nystuga 1947. Sven avled 1991.
Till vänster i bild den kände taxichauffören i Åmotfors - Johan på Trampen.

Breviks SK föddes i Nystuga

Det började nog som en lek. Åtta ungdomar, samtliga under femton år,  hade samlats i Nystuga hos Sven och Valborg Vestlund.  Innan kvällen var över hade de bildat idrottsföreningen Breviks Idrottssällskap - BIS.  

Läs artikeln om föreningen som lever än idag genom att klicka här.

Kontakt

tfn: 070–3129503

Kjell Gustafsson

e-post: kjell@breviksbf.se

Postadress: Brevik Lycka 1, 673 97 Åmotfors

Vad ska vi arrangera i Brevik
Vad vill du att Breviks Bygdeförening ska ordna för arrangemang under 2024? Vi har i styrelsen känt att det ibland kan vara svårt att få våra 87 medlemmar att ställa upp på det vi hittills ordnat. Nu har du chansen att påverka. Kommentera det här inlägget eller skriv ett mail till mig med dina tankar. kjellotone@gmail.com

Nytt gym i Brevik
Byn har berikats med ett gym som drivs av Breviks Sportklubb. Du kan köpa medlems- och gymkort och använda anläggningen mellan 5.30-23.30 alla veckodagar. Träningskort familj 1200 kr/år, medlemskort 250 kr. Träningskort enskild medlem 750 kr + 100 kr. Kort 50 kr. Kontakt: Anna Nolander. 

Beställ boken
Vi har ett antal böcker kvar.  Vill du vara säker på att äga ett exemplar av Brevik Förr i Tia, så beställ den via vårt formulär här nedan. Boken kostar 320 kronor.


En fin recension
Wermlandiana recenserar många böcker som ges ut i Värmland. Nu har Eva Fredriksson i Karlstad granskat boken Brevik Förr i Tia.
Det är en strålande fin bok, skriver hon.

Låt mig säga det redan från början: jag är väldigt svag för den här sortens böcker! En grupp entusiaster bestämmer sig för att i studiecirkelform studera och skildra en bit av sin hembygd. De kan hålla på i många år, träffas regelbundet och hela tiden komma med nya forskningsrön, personfynd och foton.  Arbetet sker i grupp och hur många år man håller på är inte det väsentliga. Men målet är att de gemensamma ansträngningarna skall resultera i en bok. Och boken kan skildra bara ett litet utsnitt av bygden där man bor. Det är hembygdsforskning när den är som bäst, tycker jag.
 
Så har man arbetat i en studiecirkel sedan 2012 och nu ligger den färdig, boken om Brevik, en liten by i norra delen av Arvika kommun, intill sjön Ränken på gränsen mot Eda. Det är en plats som nog mycket få personer känner till, men nu har den fått sin noggranna och föredömliga beskrivning till glädje för orten nuvarande invånare och de utflyttade. Boken står som en utmärkt modell för dem som vill ge sig på en liknande forskning.
 
Brevik bestod ursprungligen av två hemman, Västra och Östra Brevik, som nu har nio resp. 21 gårdar. Och lägger man till ödegårdar, soldattorp, fritidshus m.m. så blir det ett ansenligt antal ställen att gå igenom. Hur gamla de äldsta gårdarna är har man inte kunnat utreda, men man har använt kyrkböcker och domsböcker så långt tillbaka som varit möjligt.
 
Arbetslivet, skolorna, vägarna, soldaterna, torpen – ja, det är bara några rubriker till utförliga och välskrivna kapitel i denna bok, som också är full av ett alldeles utmärkt bildmaterial, både nutida och av äldre datum, i färg och i svart-vitt. De nyare bilderna är huvudsakligen tagna av Kjell Gustafsson, som också är redaktör för boken. Det är inte alltid man ser så många bra färgbilder, några som väl måste vara tagna från luften. Är det en drönare som har varit ute och flugit här?
 
Boken är full av roliga och intressanta detaljer, stort och smått. En nyfunnen 100 år gammal kassabok, en pigas flyttningar mellan olika gårdar, logdanser, skolfoton från 1903 och senare, ortens första bilar, beredskapstiden m.m. Detta är en bok man kan bläddra i länge och den kan intressera många, som i likhet med undertecknad aldrig ha satt sin fot i Brevik.
 
Bokens omslag är ett utsnitt av den ekonomiska kartan och de sista sidorna har ett s.k. gårdsindex, där man enkelt kan se var i boken man finner uppgifter om de olika gårdarna i bokens olika kapitel. Texten på pärmen baksida talar om att studiecirkeln fortsätter sitt arbete. Nu har man kommit till halvlek och det är dags för en presentation av gruppens arbete.
 
Jag kan bara önska ”Studiecirkeln Brevik Förr i Tia” lycka till med sitt fortsatta arbete. Mycket bra gjort så här långt!
 
Eva Fredriksson

Välkomna till Brevik
Byn Brevik lockar nybyggare. Håkan Flygind och Karin Lanzrein har flyttat från Solna till Brevik. De bygger en villa i Nygårdshaget som ska stod klar våren 2022.  Håkan är en återvändare, född på Lycka i Brevik.Karin har bott i Schweiz i många år. Hon är också en återvändare. Välkomna båda två.

Öststuga, eller Breviks Gård, har också fått nya ägare. De är Jenny Kristoffersson och Daniel Lifält och deras två barn som flyttat från Skattebol till Brevik. Välkomna ni också! När gården fått nya ägare innebär det också att Gin och Rafael D´Santo lämnat Brevik efter 21 år. Tack för den tid som varit och lycka till!

Gården Väststuga 1834 Gården Väststuga 1834

Väststuga i fokus

Redan år 1641 fanns gården Väststuga i Brevik. Det framgår av de kartor som Lantmäteriet upprättat och som finns tillgängliga på deras hemsida. Väststuga var länge den dominerande och största gården i Brevik.

Väststuga var ett av de diskussionsämnen som årets första träff i Brevik Förr i Tia behandlade. I Lantmäteriets historiska kartor finns kartor från 1641, 1764 och 1834 tillgängliga. På den äldsta kartan finns två gårdar i Brevik markerade förutom Väststuga sannolikt en byggnad på den plats där Lundaby idag ligger.  På kartan från 1834 finns dessutom husens placering tydligt markerade. I jämförelse med dagens byggnader är det stora skillnader, bl a saknas idag flera stora uthus.

- Intressanta uppgifter, tyckte Anna Gustavsson Nolander som sedan i höstas är ny ägare till Väststuga.

Vid vår träff i studiecirkeln kunde vi också granska den bouppteckning efter Jon Jacobsson och hans hustru Brita Andersdotter från 1830. Den styrker vilken stor gård som Väststuga var. Du kan läsa mer om Väststuga genom att klicka här.