Instuga

Instuga byggdes 1975. En tomt styckades då av från Sydstuga som ägdes av Sonja Öman, senare gift Larsson.

Det var Oscar Christoffersson (född 1908 i Värö i Halland) och hans hustru Ebba Christoffersson (född 1917 i Danmark) som byggde villan. De hade sedan 1972 hyrt Väststuga, men blivit uppsagda där 1975.

Oscar Christoffersson avled 1985, men Ebba bor kvar till dess hon fyller 99 år. 

2018 övertar sonen Ole Instuga. Han använder det som fritidshus.

Östbye

I slutet av november 1964 köpte Kjell-Åke Östbye (född 1942 på gården Hagalund i Brevik) tomtmark av ägaren till Sydstuga. Tomten var belägen omkring hundra meter ovanför Noteboa med fin utsikt över Ränken. Det var då inga problem att bygga i sjönära läge.

Kjell-Åke var son till Gulli Backelin som vid sonens födsel arbetade som piga på Hagalund i Brevik.

Kjell-Åke hade 1964 gift sig med Irma Karlsson (född 1944 i Gunnarskog). Hon var dotter till Elin och Gustav Karlsson och de bodde senare i Graf utanför Åmotfors.

1965 flyttade Kjell-Åke och Irma in i sitt byggda hus i Brevik. De hade då fått en dotter:

Elaine född 1964

De får senare också två söner:

Johnny född 1966

Joacim född 1974

1985 flyttar Elaine till Oslo nu gift med Thomas Hedblom och de får två barn, Emelie och Anna. Familjen bor nu i Fetsund i Norge.

2008 drabbar katastrofen Kjell-Åke och Irma. Deras hus brinner ner till grunden och de tvingas bo i Arvika under tiden som ett nytt hus byggs. 2010 kan de flytta tillbaka till Brevik. Kjell-Åke avlider i april 2011 68 år gammal. Irma väljer då att sälja huset.

2015 övertar Berit och Eigil Åbyholm från Ski utanför Oslo fastigheten. De använder det som fritidshus.

Oskar och Ebba

I början av 1940-talet gifte sig Ebba med Oskar Christoffersson från Karlstad.

Där kom de att bo fram till Oskars pensio-norening. På 1970-talet flyttade de till Brevik där de senare byggde ett eget hus.
Uppdaterad 2017-05-01


Ebba 100 år

Ebba Christoffersson har fyllt  100 år. Hon har varit Breviksbo sedan  mitten av 1970-talet, men har sina rötter i Danmark. Ifjol flyttade hon till Solgården i Sulvik, men har huset kvar i Brevik.

Många av oss minns med glädje hennes deltagande i våra älgfester i Brevik.
- 98 år gammal såg jag henne på dansgolvet  tillsammans med sonen Ole. Glad och road var hon också  när Ole tog upp den danska dryckesvisan "Den lille man.." och hon sjöng självklart med, berättar Kjell Gustafsson.

Med ålderns rätt flyttade hon ifjol till Solgården, där hon funnit sig väl tillrätta.
Det var i början av 1940-talet som Ebba flyttade till Sverige. Danmark var under tysk ockupation, men hon lyckades ta sig till Sverige där hon gifte sig med Oskar Christoffersson och bosatte sig i Karlstad. Oskar hade hon för övrigt träffat i Danmark när han var där för att lära sig mer om osttillverkning.

Ebba var hemma hos barnen Ole och Bodil, men när de lämnade boet arbetade hon en period på Herman Andersson  bokhandel i Karlstad. När Oskar pensionerades i början av 1970-talet började de söka efter en bostad ute på landet.De hade kontakt med familjen Ström i Väststuga och fick då erbjudandet att hyra deras gård. De var lite tveksamma om de skulle komma att trivas på landet, men det visade sig snart att så var fallet.

1985 byggde de ett eget hus, Instuga beläget vid Sydstuga.
Samma år drabbades Oskar av en hjärnblödning och blev rullstolsburen fram till sin bortgång tio år senare.
- Jag minns Ebba som tillsammans med sin granne Sonja besökte min mor Greta som bodde på Lycka. Jag vet att det var uppskattade besök, berättar Kjell.

Ebba var också en flitig läsare av all sorts litteratur.
- För henne var besöken vid bokbussen, som hade en hållplats bara 150 meter från hemmet, frekventa och mycket uppskattade.

Idag ordnade personalen på Solgården, tillsammans med Ebbas barn Ole och Bodil, en födelsedagsfest där ett 30-tal personer deltog. Det sjöngs bekanta visor både på svenska och danska.

Dessutom kom ett telegram från Kungahuset med en grattishälsning till hundraåringen.

- I Brevik Förr i Tia har vi inte kunnat hitta någon Breviksbo som nått 100 år, konstaterade Kjell i sitt tal till Ebba. Han framförde också gratulationer från grannarna i Brevik.

Uppdaterad artikel 2017-05-02