Många flyttlass för pigan Martha

(Uppdaterad 2013-02-15)

 

Pigan Martha Nilsdotter är en av tjugo pigor som kom att ha arbete på Nygård i Brevik åren 1859-1918. Hon var sexton år när hon kom tll gården och stannade där i två år. Sedan var det dags att flytta till en annan husbonde.

 

Martha var född i februari 1859 i Ottebol. Hon var ett av de nio barn som NIls Karlsson och hans fru Stina Andersdotter fick. 1871 flyttar Martha och hennes familj till Skattebol och fyra år senare är det dags för henne att bryta upp och ta sitt första arbete som piga. Hon var då sexton år gammal.

 

TILL NYGÅRD 

Och det lilla flyttlasset gick till gården Nygård i Brevik där Erik Andersson och hans fru Kristina Jonsdotter bodde. De hade två barn - Anders och Karin, då 18 respektive 15 år gamla.

 

Erik var sannolikt en rätt välbärgad bonde. Han var son i Väststuga, som då var Breviks mest betydande gård och hade flyttat till nybyggda Nygård i början av 1860-talet. Erik Andersson var också en betrodd bonde som  fått förtroendet att vara kyrkvärd i socknens kyrka - Ny kyrka.

 

ÅTERVÄNDER

Martha kom i motsats till de övriga pigorna på Nygård att

komma tillbaka och arbeta ytterligare några år på gården.

 

 

Det var efter en period hemma i Skattebol som hon återvände. Det var åren 1878-1880.

 

TILLBAKA HEM 

1880 slutar hon på Nygård och flyttar till Ottebol där hon blír piga hos klockaren och folkskolläraren Nils Nilsson.

Nästa år byter hon arbetsgivare igen och hamnar på gården Framnäs i Hungalsvik för att efter ytterligare ett år flytta till Björkenäs och bli en av tjänstefolket hos inspektor Nils Gunnarsson.

 

1883 flyttar hon hem till föräldrarna i Skattebol. Hon är då 24 år gammal och det är sannolikt att hennes då åldrande föräldrar behöver hennes stöd. Hon stannar där i fem år.

 

FLYTTAR TILL NORRLAND

Nu tar hon det stora steget och flyttar till Haverö socken i Västernorrlands län där hon träffar sin blivande man. Det är Olof Petter Olofsson Lundin född 1863. Han är till yrket dräng. Varför Martha tar steget att flytta till orten By í Haveröd är inte känt. Det skulle vara intressant att få en förklaring.

 

Olof Petter och Martha gifter sig den 29 december 1888.

Ett halvår senare flyttare båda till Ånge i Borgsjö socken och senare bosätter de sig i Bräcke i Jämtlands län. De får tre barn Arvid Linus (född 1892), Inga Kristina (född 1894) och Olof Fridolf (född 1897). Vid folkräkningen år 1900 är Olof Petters yrke vagnsputsare.

 

Olof Lundin avlider i Bräcke 1905 medan Martha lever till 1934.

Tjänstefolk - ett slit för pigorna

 

Att ha tjänstefolk på gårdarna var en självklarhet under 1800-talet. Vid sekelskiftet fanns ungefär 140.000 pigor i Sverige, men sedan minskade de snabbt. Orsaken var industrialiseringen i allmänhet och mekaniseringen på landsbygden.  Arbetet som piga var ett genomgångsyrke och pigorna var ofta mellan 15 och 25 år gamla.

 

Pigornas arbete reglerades i lag. Avtal om anställning fick göras under en kort tid, mellan Larsmäss och Mickelsmäss (10 augusti till 30 september). Ofta stannade pigorna ett år. Det kan ha varit  deras sätt att protestera mot dåliga husbönder och slitsamt arbete.

 

Av de tjugo pigorna på Nygård mellan 1859 och 1930 stannade dock de flesta på gården i två år. Ett av undantagen var Matha Nilsdotter som var piga sammanlagt fyra år i två perioder.

 

Efter 1918 finns det enligt kyrkböckerna inga pigor och drängar på Nygård. 1915 köpte Albin Foss gården och då var det upp till familjen, som bestod av två vuxna och fem barn, att sköta gården och hushållet.

 

Källa: Populär historia - 2009. Läs mer om pigornas slit genom att klicka här