Lars minns Nyhem

 

Vi fick ett trevligt mejl från Lars Gustafsson. Han bor i Uppsala och är nypensionerad lärare från Biskops-Arnö där han i 17 år hade en vinterkurs Historia och kulturarv. Tidigare arbetade han på UHÄ - Universitets och Högskoleämbetet som enda humanist på avdelningen för Teknik och Naturvetenskap.

 

Lars var son till Erik och Eva Gustafsson som 1973 köpte Nyhem av Ester Olsson. Ester hade då flyttat till Solgården i Solvik där hon avled 1975. Lars har många minnen från Nyhem. I ett mejl har han valt att berätta om en del av dem:

 

Mina föräldrar hämtade Ester ett antal gånger för att hon skulle dricka kaffe i den fina trädgård som hon skapat och som min mor ivrigt fortsatte med. Gamla rosor, pioner och konstiga sorter som Kalle Smôlman kommenterade: "Ester, henne såg en bare bakäen på. Ho stog på fyrefot stôtt. Du fårt nog så du mä Erik".

 

Han å Far satt å grônne å löste problemen, Mor planterade och schlet, jag läste nog. Kalle skratte gôtt och han hade så rätt. Båda damernas levande intresse kretsade kring vår och sommar. När Mor fyllde 70 önskade hon en liten apelgård. Det blev sex träd och flera hann bära frukt innan rådjur och sork avslutat den drömmen.

 

Edvin & Tilda, Kalle & Hildur, Emmy & Henry och deras pojkar tittade in och vice versa. Jag pratade nog mest med Tomas.

 

Mina föräldrar bodde på Nyhem varje sommar under sjuttiotalet plus de flesta veckoslut. Från vårvinter till senhöst. När jag var hemma så var vi där förstås, badade vid klubbhuset eller bortåt Hällekyrkan, förbi en av Mors kompisar (jag tror hon heter Barbro) och där låg en liten vik som var en aning varmare.

 

Vid den stora eken fick Far i maj 1980 sin stroke. Han avled i augusti 1981, men han bestämde redan på hösten 1980 trots sin omfattande förlamning att vi skulle bygga om Nyhem och måla det gult. En vecka före hans bortgång var allt klart och jag minns ännu hur han satt kvar i bilen (vi behövde inte ens montera rullstolen) och han bara upprepade "Så vackert det blev".

 

Under åttio- och nittiotalen tillkom en vinkelställd stuga för dusch och sovrum, samt en flaggstång.

 

Mor avled i år, på Trettondedag Jul. Hon skulle fylla 93 nu i maj. Hon hade klarat av tre stora cancersjukdomar. Hon dog levande. Under några år fick hon hjälp med att se till Nyhem. Frid över hennes minne. Nu är det således min tur att ta vid.

Nu ä dä ti å flôtte hemôt. Ännu ett Paradigmskifte!

 

Och inte skall Nyhem i framtiden behöva räknas som ödegård.....

 

Eva Gustafson t h, t v hennes syster. Bilden tagen 2008-2009