Brevet hem till Anna
(Uppdaterad 2015-02-15)

 

Den 11 mars 1924 hade Nils Olsson varit i Amerika i drygt 30 år. Han emigrerade 1892 tjugo år gammal och hamnade i svenskbygderna i Minnesota.

 

Nils var son till Olof Nilsson, född i Väststuga 1827, och hade tillsammans med familjen vuxit upp på Österås. Olof dog 1891 och om det påverkade Nils beslut att emigrera är inte känt.

 

Nils Olsson bytte i Amerika namn och kallade sig Nels Estlund. Han skrev då och då brev hem till Brevik och 1924 skriver han till sin syster Anna som bor på Nyback. (Anna var Ingemar och Thomas Gustavssons mormor). Längst ner på sidan finns brevet i original.

 

Så här skriver Nels till systern Anna:

 

Hastings Minnesota Mars 11 - 1924

 

Jag är ännu vid de levande så jag tycker det är bäst att låta dig veta därom. Jag har inte hört från eder där hemma så jag vet inte inte om ni alla lver eller ej.

 

Marta brukar skriva en gång om året men i år har hon inte skrivit så jag undrar hur ni alla är. Det börjar att bliva vår här.
Det har icke varit värst lång vinter här. Vi hade inte någon snö här förrän efter ny året. Hur är Brevik nu för tiden? Det är 30 år sedan jag var där så jag antager det är mycket förändrat.
Jag är vid god hälsa intill skrivande stund. Marold har varit mycket sjuk men är bättre nu så han sitter uppe litet. Han är 20 år nu så det är litet bekymmersamt emellanåt. Annars är vi någorlunda friska. Vi är en stor familj med fem barn.

Marold 20 Dorthy 18 Ralph 16 Evelyn 13 och lilla Donald 2½. Så det är flera än du har. Dorthy var mycket sjuk i förra vintern. Var i hospitalet 11 veckor. Var hårt men är någorlunda bra nu.
 
Jag tror att jag visst icke haft brev från dig sedan kriget. Jag har hört att det varit mycket hårda tider där hemma. För allting har blivit så dyrt. Det är mycket dyrare här också,

men börjar att komma ner litet. Inte så mycket arbete även dagpenningen.

Jag har inte så mycket att skriva, jag har icke hört men jag antager du är fortfarande i Brevik. Om du får detta brev och finner ledighet, skriv några rader Anna.

 

Hälsa alla bröder och systrar, anhöriga, du och din familj. Från oss alla.

Broder Nels.

Nels Estlunds barn