Han gjorde TV-karriär
Det var i juni 1972 som värmlänningarna för första gången fick höra ”Kjell på Lyckas” röst i radion. Han hade börjat vikariera på dåvarande Sveriges radios nyhetsredaktion i Värmland. Den första tiden vid lokalredaktionen i Torsby, senare i Arvika.
Karriären i etermedia skulle fortsätta fram till pensionering, men även många år senare. Det hann bli både nyheter i radio och television, men även dokumentärprogram från världens olika hörn.
Intresset för etermedia kan ha startat tidigt för Kjell Gustafsson som sedan 1950 varit Breviksbo.
- Jag minns att jag vid 10-årsåldern lyckades övertyga pappa om att få skicka efter en liten mikrofon från Clas Ohlsons postorderfirma. Vad jag använde den till minns jag inte. Den kostade 13 kronor. Det var kanske början till mitt intresse för radio och tv.
Skulle bli lärare
Att det blev just radio och TV var möjligen en slump. Efter en period som militär på 1960-talet blev det universitetsstudier för Kjell med inriktning på ett arbete som lärare. I samband med det kom en fråga från Arvikajournalisten Per-Eric Nordqvist, som då arbetade på Sveriges radio, om att rycka in som reporter vid de regionala sportsändningarna. Det blev början till en ny yrkesbana för Kjell.
Tiden på Sveriges radio innebar inte bara jobb som nyhetsreporter. Det blev också möjligt att vara producent och programledare för ett timmesprogram på Söndagsmornarna.
- En fantastisk erfarenhet där jag fick träffa många intressanta värmlänningar. Bl a fick jag möjligheten att göra en längre intervju med Tage Erlander som då hade avslutat sin långa period som statsminister.
Radio och TV
Efter en tid som presstalesman vid den svenska FN-insatsen i Mellersta Östern år 1976, fortsatte Kjell vid den nystartade Lokalradion i Värmland. Det blev programledarjobb, nyhetsreporter men senare också nyhets- och programchef vid redaktionen.
- Jag tror nog att jag drömde om att få göra TV-inslag någon gång och så blev det till slut i mitten av 1980-talet. Nyhetsjobb på dåvarande Tvärsnytt, sedan dök möjligheten om att få göra dokumentärprogram.
I många oroshärdar
Kjell arbetade då som frilansproducent och det gav möjlighet att ta andra uppdrag än bara TV-program. Försvarets FN-avdelning blev en viktig kontakt, vilket innebar möjlighet till uppdrag i de flesta av världens oroshärdar där Sverige hade FN-personal. Mellersta Östern, Saudiarabien, Kuwait, Centralamerika, forna Jugoslavien var områden som han arbetade i.
Det var många intressanta erfarenheter och upplevelser. Att möta flyktingarna från Sebrenica i Bosnien, bara kvinnor och barn. De flesta av männen hade mördats. De mötena glömmer jag aldrig.
Gulfkriget 1991 var en annan upplevelse. Vi fick se effekterna av bombningarna i Kuwait och upplevde de 600 brinnande oljekällorna där.
Dokumentär på hemmaplan
Och gränsen skilde oss åt. Det var rubriken på en TV-film som skildrade två byar vid den norska gränsen – Skillingmark och Vestmarka.
- Den filmen höll vi på med i mer än ett år. Det var extra trevligt att jobba med den eftersom min dotter Camilla deltog som fotograf.
Det blev flera dokumentärer på hemmaplan, men dessutom uppdrag på Falklandsöarna, på Påskön, i USA och Burundi i Afrika. Nu väntade också ett nytt inslag i TV-jobbet.
Programledare i SVT
När SVT startade Värmlandsnytt var jag en av programledarna där. Nu blev jag fast anställd igen. Och det uppdraget fortsatte ända fram till min pensionering och ytterligare några år därefter.
- Jätteintressant jobb och spännande eftersom det handlar om direktsändningar hela tiden.
Vad minns du mest av din tid i TV?
- Svårt att gradera upplevelserna. Översvämningen i Arvika var en speciell händelse. Då var jag ofta reporter på plats. Sedan förstås upplevelserna i de olika oroshärdarna. Bland annat när vi blev beskjutna och tillfångatagna av Hizbollah i södra Libanon. Det varade bara i två timmar, men det var en otäck upplevelse.
Nu har du varit pensionär i sju år - när tänker du sluta jobba i TV?
- Det är ett roligt jobb, kul att träffa människor och hålla kontakten med yngre kollegor. Jag tror jag håller mig lite ung på det viset. Så vi får se.